Akik Istent játszanak, avagy a materializmus legalja…

Röviden egy gondolat a cikk elé:

Ha a mai emberiség ill. az írástudók csak ezt a képet tudják kialakítani magukban az életről, akkor a kataklizma már nincs messze.

 

Eljön a mesterséges élet kora

Craig Venter, a szintetikus biológia atyja, a Dublinban július közepén megrendezett EuroScience Open Forum-on a mesterséges élet korszakának eljövetelét vizionálta. De mit is jelent pontosan ez a fogalom? A szintetikus élet megértéséhez tudnunk kell azt, hogy mi maga a „természetes” élet. A tudomány története folyamán e probléma rendkívüli módon izgatta a kutatókat. A szívet boncolván Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar kutató, a következőképpen töprengett: „Az élet titkát kutatva az atomoknál és az elektronoknál kötöttem ki, melyekben egyáltalán nincsen élet. Valahol útközben az élet kiszaladt az ujjaim közül…”

Mi adja vajon az élet specifikumát? Hol van a határ az élő és az élettelen között? Megpróbálhatjuk ezt a határt az életjelenségek alapján meghúzni, de ekkor könnyen ellentmondásba kerülünk, mert az élettelen világban is vannak az életjelenségekhez hasonló folyamatok: a víz mozog, a cseppkő növekszik, és anyagcseréje is van, sőt, bizonyos kvarckristályok önreprodukcióra is képesek. A modern tudomány az élet fogalmát a sejtes léttel kapcsolja össze. A Földön valaha élt fajok túlnyomó többsége egysejtű, főként baktérium. Az emberi sejtek életben tarthatóak, sőt több típusuk szaporítható is megfelelő körülmények között tenyésztőedényekben. A sejtnél alacsonyabb komplexitású biológiai szerkezetek azonban nem tekinthetőek élőknek. A vírusok egyszerűbbek ugyan a sejteknél, de szaporodásukhoz a sejt mechanizmusait használják, a sejten kívül élettelen molekuláknak tekinthetők, mivel semmilyen életjelenséget nem mutatnak. Ezért is helyezik a vírusok rendszerét az élővilág rendszerén kívülre.

A minimális élet kritériumait többek között Gánti Tibor határozta meg az Élet princípiuma című könyvében. A szerző szerint egy élő rendszernek rendelkeznie kell anyagcsereciklussal, amely amellett, hogy reprodukálja magát, az örökítőanyag és a sejtmembrán komponenseit is előállítja. A szintetikus élethez is biztosítani kell ezeket a feltételeket, legalábbis, ha az földi típusú. Az első szintetikus szervezet a kis genommal rendelkező poliovírus volt, amelyet 2002-ben a Stony Brook Egyetem munkatársai állítottak elő két év megfeszített munka eredményeként. Az időtényezőben való áttörést a J. Craig Venter Intézet hajtotta végre azzal, hogy két hét alatt egy fertőzőképes baktériumvírust – a ΦX174 bakteriofágot – állított elő szintetikus módszerekkel. Következő lépésként Venterék egy nagyobb fába vágták a fejszéjüket, egy baktérium – a Mycoplasma genitalium – genomját szintetizálták meg.

Teljes cikkhez katt ide: index.hu

2 thoughts on “Akik Istent játszanak, avagy a materializmus legalja…

  1. Szintetikus organizmus?Én úgy jártam a cikk olvasásával, mint Szent-Györgyi a kísérletei során, valahol elhagy az értelem a sorok között. Értem a szavakat és nem áll össze, legalábbis egy darabig, mert a cikk végére rémálommá fajul a dolog. Ez lenne ma a tudomány?

    Ennek a fantasztikus innovációnak persze ára van, ezért a kísérletek részeredményeit termékké kell alakítani, így sokkal hamarabb ” élvezhetjük” a mindennapjainkban az ígéretes eredményeket. Akár a szépségiparban, olyan fiatalság megőrzését kínáló termékekben, melyek 2 hét a alatt, akár 30-40 %-kal csökkentik azokat a ráncokat, melyeket egy életen át rajzolunk az testi-lelki életvitelünkkel az arcunkra. Ígérve hazugságot, újra meg újra, mintha ez így működne. A nép meg megeszi újra, meg újra, mert fiatalnak maradni az trendi, gondolkodni akár józan paraszt ésszel maradi. De ez még a kisebb baj, max. az érzékenyebb bőrűeknél létre jön egy kis allergia, hatóanyag ugyanis eleve kevés van ezekben a termékekben.

    A nagyobb baj az, hogy ezeket az innovatív termékeket a szakma is nagyra tartja. Ma a fokhagyma hatóanyagáról beszélni szakmai körökben ciki, ellentétben a most hódító őssejtterápiákról, melyben a cikkhez hasonló módon Istent játszik az ember. Egyenlőre még a növényi őssejtek vannak a mai kozmetikai termékekben (ezeket már lehet kapni), de a kutatások nem állnak le, jön az emberi őssejtekből előállított termékek. Jó hír, hogy aki így szeretne visszafiatalodni, az saját popsijának, combocskájának zsírszövetéből kivett őssejtjeit, fogják laboratóriumi körülmények között egy aktívátor (?) anyaggal felszaporítani, amit egy eh. fecskendővel szépen beinjektálna a megereszkedett pofikba. Öregség volt, nincs….?

    Az orvoslásban régóta jelen van az őssejtterápia pozitív hatása is, pl. leukémia, vagy égési sérülések kezelésénél.
    De hol van a határ ahol, tisztelt tudósaink, ahol kiszalad az élet az ujjaik közül?

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s