Több száz éves adósságot hajtanának be…

Miközben Spanyolország mély gazdasági válságba süllyed, egy lengyel parlamenti képviselő 235 millió zlotys (57,4 millió euró, azaz közel 16 milliárd forint) értékű adósság megfizetését követeli, amelyről még a XVI. században kötötték meg a szerződést.

II. Fülöp spanyol király (1527–1598) 430 ezer aranydukátot vett kölcsön a lengyel királynétól, az olasz származású Bona Sforzától (1494–1557), hogy fedezni tudja a Nápolyért folytatott spanyol–francia háború költségeit. A kölcsönt azóta sem fizették vissza teljes egészében.

Nettó 57 millió + kamat

A 28 éves Marek Poznanski, a kezdeményező baloldali Palikot Mozgalom képviselője hivatalos kérelemmel fordult a lengyel külügyminisztériumhoz, amelynek tanulmányoznia kell a kérdést. A képviselő honlapja szerint egy korabeli aranydukát súlya 3,5 gramm. Az arany jelenlegi árán számolva a kölcsön összege 57,4 millió euró kamatok nélkül.

Megmérgezték a visszafizetés helyett

Lengyelország, amely a XVIII. században megpróbálta behajtani az adósságot, csupán a kölcsönadott összeg 10 százalékát kapta vissza. Történészek szerint Bona Sforzát, aki az olaszországi Bariban halt meg száműzetésben, II. Fülöp mérgeztette meg, mert nem akarta visszafizetni a kölcsönt. A „nápolyi pénzek” kifejezés a régi lengyel nyelvben – akárcsak a franciában „az orosz kölcsön” – közmondásszerűvé vált, és a behajthatatlan kinnlevőségre használták. A lengyel média által idézett jogászok szkeptikusan nyilatkoztak az adósság visszafizetését illetően tekintettel az az azóta eltelt időre és a két országban bekövetkezett változásokra.

17 tonnányi nemesfém

A lengyel képviselő arra hivatkozott, hogy Spanyolország nemrégiben 17 tonnányi, 500 ezer darab arany- és ezüstpénzből álló kincset kapott vissza. A kincs, amelyet a hajóroncsok feltárásával foglalkozó Odyssey amerikai cég talált meg egy 1804-ben elsüllyedt spanyol hajóban, a céggel folytatott ötéves jogi vita után tért vissza Spanyolországba.

Forrás: MTI

One thought on “Több száz éves adósságot hajtanának be…

  1. Érdekes elképzelés.
    Hasonlóképpen meg kellene vizsgálni azt az aranykészletet is, amit a tanácsköztársaság idején raboltak ki nyugatra tőlünk az akkori globális pénzbirodalmi bűnözők.
    Ennek visszakövetelése a kamatos kamatokkal, sokat lendíthetne országunk helyzetén.

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s