Éheznek a középosztálybeliek Spanyolországban

A válság és a növekvő munkanélküliség miatt, annyira rossz a helyzet Spanyolországban, hogy a korábban jómódúnak számító Tres Cantos település lakosainak hónap végére elfogy az élelme. A helyi Vöröskereszthez fordulnak segítségért, akik ételt osztanak a rászorulóknak.

Tésztát, burgonyát és egyéb alapvető élelmiszereket adnak, ezt a szolgáltatást eddig jellemzően a bevándorlók vették igénybe, de ebben az évben egyre többször mennek ételért a helyi lakosok is. A település jómódúnak számított, középosztálybeli lakossággal, a munkanélküliség miatt azonban nagyon rossz helyzetbe kerültek. A legkiszolgáltatottabbak a gyermekes családok, ahol mindkét szülőt elbocsátották.

Spanyolországban majdnem minden negyedik embernek nincs munkája: a statisztikai hivatal pénteki adatai szerint a munkanélküliségi ráta 24,63 százalékra emelkedett április-júniusban az első negyedévi 24,44 százalékról és a múlt év végi 22,9 százalékról.

A 40 milliós országban a második negyedévben 53 ezren  veszítették el állásukat, és ezzel a munkanélküliek száma 5,69 millióra emelkedett. Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség, a gazdaság nem képes kilábalni a válságból többek között az államháztartás hiányának csökkentését célzó megszorító intézkedések miatt. Január-márciusban is csökkent a gazdaság teljesítménye, így egymás után már a második negyedévben, ami technikai recessziót jelent. A spanyol kormány várakozása szerint jövőre még recesszióban lesz a gazdaság, a munkanélküliség várhatóan 2015-ig nem csökken 22 százalék alá.

Forrás: index.hu

One thought on “Éheznek a középosztálybeliek Spanyolországban

  1. Ez bizony már nálunk sincs másképp! Annak ellenére sem, hogy a bevásárló központokban még hömpölyög a tömeg, még megy a fogyasztás.
    És lényegében az sem vigasz azoknak az embereknek, aki érintettek a tartós munkanélküliségben, hogy havonta hány század százalékkal csökken, vagy nem is? a munkanélküliek száma. Ezek olyan adatok, amik nem változtatnak semmit a lényegen. Pedig ezzel nálunk is szeretnek kooperálnia politikusok.
    Valódi változást nem a politikusok tudnak hozni, mert őket is szorongatja a tőkések hatalma, kiknek a kamatos kamat a legegyértelműbb megnyilvánulásuk, ők ebben elkötelezettek. A recesszió ígért mérséklődése így nem is tud létre jönni, csak számokkal lehet ez ügyben varázsolni. De a tényt, hogy egyre több embert kilakoltatnak, hogy egyre többen éheznek, télen fáznak, már nem lehet rejtegetni sokáig….!

    Újra kell tehát gondolnia világot! De technikai és kulturális változások nélkül nincs lényegi változás! És ebben most rajtunk a sor!

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s