Vajon miért?

Botrányos karnagyváltás a rádió Gyermekkórusánál

Hatvan gyerek adott megható búcsúszerenádot az Magyar Rádió Gyermekkórusának éléről hirtelen elbocsátott Thész Gabriellának. A Heti Válasz megkeresésére a magyar zenei közélet neves személyiségei is kiálltak az elismert karnagy mellett.

„Néked zeng ez a dal, szívünk téged ünnepel ma” – énekelte hatvannégy gyerek egy meleg júliusi napon egy budai társasház előtt. A Facebookon néhány nap alatt maguk szervezték meg a közös éneklést, hogy így tisztelegjenek szeretett karnagyuk, a Magyar Rádió Gyermekkórusát 17 éve vezető Thész Gabriella előtt, és egyúttal el is búcsúzzanak tőle. A Liszt-díjas érdemes művészt ugyanis a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) július 16-án minden előjel nélkül felmentette a munkavégzés alól.

A közmédia a karnagy „nyugdíjba vonulásáról” adott ki közleményt, de rövidesen kiderült: egyszerűen elbocsátották a karnagyot, akinek irányítása alatt a kórust Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki, 2010-ben magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölték és Amerikától Japánig népszerű koncerteket adott. Thész Gabriella július elején, a kórus nyári tábora végén úgy köszönt el a gyerekektől, hogy találkoznak augusztus végén, az első próbán. Amikor munkáltatója behívta, hiába vitte magával a jövő évadra szóló terveit: két napot adtak neki szobája kiürítésére, az épületből távozva a belépőkártyáját is elvették.

A szülők levélben tiltakoztak, de az MTVA lépését a magyar zenei közélet sem hagyta szó nélkül: kérdésünkre a szimfonikus zenekarok, a kórusok és a zeneiskolák szövetségeinek vezetői is elítélték a döntést, Thész munkásságát Fischer Ádám és Kocsis Zoltán is méltatta. „Ez a »rajtaütéses« eljárás művészi és zenepedagógiai szempontból is hibás, és megdöbbentően embertelen. Az ilyen esetek megkérdőjelezik a Rádió zenei vezetőinek hozzáértését” – mondta például Kollár Éva, a Magyar Kórusok Szövetségének elnöke.

Forrás: hetivalasz.hu

2 thoughts on “Vajon miért?

  1. az én “szívem-csücske”, a RedBull Airrace is így járt…

  2. ez a politikailag demokráciának nevezett rendszer igazi arca…
    nesze nektek!….

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s