USA – visszatérnek az aranyalapú pénzrendszerre?!

A Republikánus Párt bizottságot készül felállítani, hogy megvizsgálja, visszatérjen-e az Egyesült Államok az aranyalapú pénzrendszerre. A javasolt “Aranybizottság” életre hívását a pártplatform részeként várhatóan jóváhagyják a republikánusok jövő heti országos konvencióján.

Az aranyalaphoz való visszatérés azt jelentené, hogy a dollár árfolyamát ismét közvetlenül az arany árához kötnék.

Republikánus párti közgazdászok szerint az aranyalapra való visszatérés stabilizálná a dollár árfolyamát, mert megakadályozná a költségvetés túlköltekezését, és elejét venné, hogy a központi bank szerepét betöltő Fed a bankóprést beindítva pumpáljon pénzt a gazdaságba. A pártprogramban várhatóan a Fed monetáris politikájának felülvizsgálata is szerepelni fog.

A republikánusok az utóbbi 30 évben már több elnökjelölő konvenció előtt foglalkoztak az aranyalappal, de a kérdés mindig megmaradt a javaslat szintjén. Az Egyesült Államok 1971-ben tért le az aranystandardról, mert a felpörgő infláció miatt megrendült a dollárba vetett bizalom és a Nixon-adminisztráció kénytelen volt beszüntetni a dollár kötött árfolyamon aranyra való szabad átváltását.

Forrás: profitline.hu

One thought on “USA – visszatérnek az aranyalapú pénzrendszerre?!

  1. Tehát a rendszer lényegében ezáltal nem változik, mert az egyensúlytalanság szinte ugyanúgy megmarad.

    A munkám gyümölcse romlandó minőségű, nekem nem ér rá hetekig, hónapokig várni az értékesítésével, de a pénz, mellyel fizetnek érte, az nem romló minőségű, tehát az ráér kivárni, engem, mint termelőt ki tud használni, tudja az árum értékét lenyomni, engem pedig ugyanúgy sakkban tartani. Holott a valódi érték – a munkám által termelt áru formájában -,nálam van.

    Mi lenne, ha a pénzre egy eszközként tekintenénk, a munkamegosztás eszközére. A munka lenne a pénz fedezete és az elvégzett munkák értékeinek az összehasonlításra és cseréjére használnánk????

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s