Milos Forman: Mit tudják ők, mi a szocializmus!

A rendező cikkében feleleveníti első kirobbanó amerikai sikerét, a Száll a kakkuk a fészkére forgatását. Óva intették attól, hogy a témához nyúljon. Rosszul venné ki magát, ha  Ken Kesey provokáló regényét – amelyben egy elmegyógyintézet allegóriájában jelenik meg az amerikai társadalom –  éppen egy frissen bevándorolt filmes vinné vászonra. A film 1976-ban elkészült, öt Oscar-díjat nyert. A szabadságra vágyó, a reményt soha fel nem adó kisstílű szélhámos, McMurphy és az elnyomó, kegyetlen Ratched főnővér, azaz a Főnéni elmeintézeti csatája filmtörténeti remek lett, két egészen kiváló színészi alakítással, Jack Nicholsonéval és Louise Fletcherével.  

Forman nem az amerikai társadalmat akarta ábrázolni. A kommunista diktatúra módszereire gondolt, és pontosan tudta, miként működött a Főnéni által vezetett elmegyógyintézet.

 

Mit tudják az amerikaiak, mi a szocializmus – fakadt ki a New York Timesban Milos Forman. A világhírű filmrendező a kommunista diktatúra elől menekültek érzékenységével figyeli második hazája, az Egyesült Államok politikai életét, különös tekintettel az idei elnökválasztási kampányra, és sértőnek találja a felelőtlen vagdalkozást a „szocializmus” fogalmával.

A rendező szembesült azzal, hogy republikánus ellenfelei és szélsőjobboldali kommentátorok rendszeresen „leszocialistázzák” az amerikai elnököt, sőt egy szocialista diktátornak beállítva sötét jövővel riogatják az amerikai választókat.

Forman nem Barack Obamát akarja megvédeni, véleménye szerint az amerikaiaknak joguk van arra, hogy elnöki tevékenységét nagyító alá vegyék és bírálják. Lehet nézetkülönbség a kormány gazdaságélénkítő programjáról, az autóipar állami megsegítéséről, a banki regulációkról, az egészségügyi törvényről, hiszen megalakulása óta Amerika egészséges vitát folytat a kormány szerepéről, annak hatásköréről.

De az Obama-kormány még a nyugat-európai szociáldemokráciától is távol áll, nemhogy az egykori keleti-európai  szocialista totalitáriánus diktatúráktól. Formant sérti az ideológiai, történelmi tudatlanság. Úgy érzi, hogy ezzel a vagdalkozással aláássák azoknak a millióknak a szenvedését, akiknek egyenlőséget ígértek, és nemcsak a legnagyobb kizsákmányolásban volt részük, de az alapvető szabadságjogokat is megtagadták tőlük.

„Nem vagyok biztos benne, hogy az amerikaiak tudják, milyen volt a »rabló szocializmus«. Ellentétben azzal, amit Obama bírálói állítanak,  nem egy központosított, felduzzasztott kormányról szólt, amely megbéklyózta a szabad piacot, hanem kizsákmányoló rendszer volt, ami mindent megölt az úgynevezett  »társadalmi igazságosság« nevében” –  írja Forman, majd hozzáteszi, hogy ő pontosan tudja, mit jelentett ez, hiszen 1968-ig szocialista diktatúrában élt Csehszlovákiában.

Az egy Szöszi szerelmei, a Tűz van, babám már nemzetközi hírű rendezője 1968-ban, a prágai tavasz leverése után hagyta el hazáját. Az Egyesült Államokban telepedett le, és a legelismertebb kelet-európai filmrendező lett Hollywoodban, többek között olyan szakmai és közönségsikerekkel, mint  a Száll a kakukk a fészkére, a Hair, a Ragtime, az Amadeus, a Larry Flynt, a provokátor, a Goya kísértetei. Formant minden amerikai alkotásában is a hatalom természetrajza, az egyéni szabadság problémája foglalkoztatta, játszódjon a film a századelő vagy napjaink Amerikájában, Mozart vagy Goya korában.

Forrás: hetivalsz.hu

One thought on “Milos Forman: Mit tudják ők, mi a szocializmus!

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s