Svájc felkészült az “eurómenekültekre”

A nem uniós tag, ám a valutaunió tagországai által körülölelt Svájc hadserege múlt hónapban katonai hadgyakorlaton tesztelte felkészültségét a civil zavargások és a meneküláradat kezelésére. A mintegy kétezer katona bevonásával zajló gyakorlat forgatókönyve egy kockázati forgatókönyv alapján történt. A szcenárió kitér arra is, hogy leginkább Görögországból, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból és Portugáliából számítanak menedéket kérőkre.

„Nem kizárt, hogy a pénzügyi válság következményei Svájcban tüntetésekhez és erőszakhoz vezetnek” – közölte a svájci védelmi minisztérium szóvivője a CNBC-nek, hozzátéve: „A hadseregnek készen kell állnia, amikor a rendőrség ilyen esetekben segítséget kér.”
Ezzel összecseng Uli Maurer svájci védelmi miniszter a Soldat magazinnak nem régiben adott alábbi nyilatkozatával, miszerint: „Nem tudom kizárni, hogy az elkövetkezendő években szükségünk lehet a hadseregre”

A Der Sonntag svájci újság értesülései szerint a hadsereg főparacsnoka, Andre Blattman javasolná, hogy mintegy 1600 fővel őrizzék a reptereket, ipari létesítményeket és nemzetközi szervezetek főhadiszállását.

Mindeközben a kötelező katonai szolgálat eltörléséért indult a lakosság körében, azzal érvelve, hogy a hadsereg maga is válságát éli. Jövő évben akár referendumot is rendezhetnek, ahol az állampolgárok dönthetnek: megtartják vagy feloszlatják a kétszázezer fős hadsereget, amely méreteiben a svájci népesség számához viszonyítva Európában a legnagyobb.

Svájc döntése mögött az utóbbi időben erőszakossá váló görögországi, spanyolországi és portugáliai tüntetések állnak.

Forrás; kitekinto.hu

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s