EU – nem mindenki kaphatna korlátlan sávszélességet?

“Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) friss felmérése szerint 115 megkérdezett mobil szolgáltatóból 28 korlátozta a VoIP-szolgáltatásokhoz és 41 a fájlcserélő platformokhoz való hozzáféréseket.”

Aki többet fizet, az gyorsabb és korlátlan internetelérést, s garantált adatátviteli sebességeket kapjon – ezt szeretné elérni több európai távközlési társaság.

Az Osztrák Munkavállalói Kamara (AK) birtokába jutott információk alapján az európai telekommunikációs cégek egy része több kategóriás rendszert hozna létre. Külön csoportba kerülnének azok, akik hajlandók lennének többet fizetni a nagyobb sávszélességért és a korlátlan internethozzáférésért. A többi felhasználó kénytelen lenne eltűrni, hogy a szolgáltatók időnként korlátozzák a sávszélességüket. Mindez a jelenlegi helyzet, vagyis az internetsemlegesség végét jelentené.

Daniela Zimmer, az AK fogyasztóvédelmi munkatársa óva intett egy olyan rendszer kialakulásától, amelyben az ügyfeleket és az egyes szolgáltatásokat egyenlőtlenül kezelik, ez ugyanis hosszú távon árthat a szabad versenynek és ronthatja a szolgáltatások minőségét. Az sem lenne jó, ha a távközlési cégek a jövőben különbséget tennének előfizetőik között és így csak a gazdagabbak kaphatnának korlátlan interneteléréseket. A szegényebbeknek szolgáltatás, oldal vagy napszak alapján korlátozásokkal kellene szembe nézniük, ami elfogadhatatlan lenne.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) friss felmérése szerint 115 megkérdezett mobil szolgáltatóból 28 korlátozta a VoIP-szolgáltatásokhoz és 41 a fájlcserélő platformokhoz való hozzáféréseket. A BEREC májusban viszont azt állapította meg, hogy a szolgáltatók 96%-a a fájlcserénél avatkozik be, a mobil szolgáltatóknál ez az arány 88%. A mobil cégek 56%-a a VoIP-ajánlatok használatát is akadályozza. A forgalomkorlátozásokat bírálta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Forrás: sg.hu

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s